CIV Maintenance en procestechniek Rijnmond

CIV Maintenance en procestechniek Rijnmond

De visie is het creëren van een aansprekende omgeving waar het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en kenniscentra gezamenlijk operators en onderhoudsmedewerkers opleiden, om, her en bijscholen en talenten hun ambities maximaal waar kunnen maken en daardoor optimaal inzetbaar zijn binnen de sector.

De missie is om continuïteit te waarborgen voor voldoende personeel en innovatiekracht binnen de procesoperator en maintenance functies binnen de Proces, Petrochemische industrie en de Energiesector (PP&E).

De partners van het CIV Maintenance en Procestechniek bouwen voort op een langdurige samenwerking tussen de onderwijspartners STC, Albeda en Zadkine en het bedrijfsleven (verenigd in Deltalinqs).Fysieke kennis- en onderwijs infrastructuur vindt plaats op 2 locaties, welke de pijlers zijn onder het samenwerkingsverband: de Oefenfabriek in Brielle en de lab- en andere faciliteiten op de RDM campus. Daarnaast is er een online infrastructuur voor de kennisverwerving, kennisopbouw en kennisverspreiding in de industrie, kennisinstellingen en beroepsopleidingen (genaamd Process Centre of Excellence). Voor de komende jaren wordt geïnvesteerd in een Training Plant op RDM, met name voor maintenance operators.

RDM Training Plant

De RDM Training Plant is een opzienbarend publiek-privaat project in het hart van de Rotterdamse haven. Het is een ‘real life’ trainingsfaciliteit, bedoeld voor techniekstudenten én bestaand personeel in de petrochemische en procesindustrie.

Middels levensechte simulaties laat de RDM Training Plant MBO- en HBO-jongeren fysiek kennismaken met hun toekomstige werkplek en de strenge veiligheidscultuur die daarbij hoort. Ook bestaande technici kunnen zich met branche-specifieke trainingen verder bekwamen in de vereisten van hun vak. Op de Training Plant komen privaat en publiek letterlijk samen: trainers en trainees zijn zowel afkomstig uit het bedrijfsleven als het onderwijs. De veiligheidsstandaarden die op de RDM Training Plant gelden, moeten de (nieuwe) standaard worden voor de complexe, risicovolle omgeving van de gehele procesindustrie.

Biodieselfabriek

Voor de opleidingen Maintenance en Procestechniek is er een echte Biodieselfabriek gebouwd. Deze fabriek zet gebruikt frituurvet om naar biodieselbrandstof. Door de fabriek in de lesprogramma’s van de studenten te integreren, leren de studenten hoe het is om in industriële omgeving te werken.