Human Capital

Het eerste robotisch gefabriceerde gebouw

Studio RAP sleept de ene na de andere prijs in de wacht. Op donderdag 17 november 2016 wonnen ze al de ARC16 Innovatie Award. Onlangs, op maandag 6 februari 2017, hebben ze tijdens de Bouwbeurs in Utrecht de Nederlandse Bouwprijs 2017 in de wacht gesleept. 

In het Innovation Dock op RDM Rotterdam is het eerste door robots gefabriceerde gebouw van Nederland opgeleverd. Het jonge ontwerp- en fabricagebureau Studio RAP verzorgde hiervoor het gehele bouwproces; zowel het ontwerp, de engineering als de productie en bouw van dit bijzondere bouwwerk.

Architectonisch ontwerp

Het gebouw, dat 130 vierkante meter beslaat, omvat een kantoor, presentatieruimte en een trainingscentrum. Het geheel wordt overspannen door een uitgesproken houten dak bestaande uit 225 unieke houten elementen die ruim acht meter overspant. Het gewelf rijst spectaculair op vanuit een decentraal gepositioneerde kolom die in één beweging overvloeit naar de dakconstructie.

 

Form finding & Digitale fabricage

De unieke vorm van het gewelf is ontstaan vanuit digitale form-finding methodieken. Hierdoor is het hele dak op druk belast. De dubbel gekromde vorm is vervolgens vertaald naar driehoekige houten panelen die door middel van vingerverbindingen aan elkaar verbonden zijn. De grote hoeveelheid instructies voor het robot gestuurde fabricageproces zijn rechtstreeks vanuit het digitale model gegenereerd. Hierdoor konden complexe bewerkingen, zoals het frezen van verlopende schuine kanten van de driehoeken en het onder een hoek voorboren van schroefgaten, in korte tijd voor alle elementen voorbereid worden.

 

Visie

Het ontwerp en de aanpak voor het construeren van het gebouw sluiten nauw aan bij de visie van het innovatieve bureau. Ze omarmen de rol van een hedendaagse, digitale bouwmeester. Vanuit nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ontwerp- en productietechnieken ontwerpt en produceert RAP slimme, duurzame gebouwen met een unieke architectonische expressie.

Bekijk ook het ondernemersportret van Studio RAP:

Voor meer informatie, bezoek de website van Studio RAP.