Student

Michael Verdoold over HBO

“Inspirerende mix van mbo, hbo en bedrijven”

In het derde jaar van zijn opleiding Maritieme Techniek (voorheen Scheepsbouwkunde) aan de Rotterdam Mainport Institute of Applied Sciences (een samenwerkingsverband van Hogeschool Rotterdam en de STC-Group) komt Michael Verdoold (26) voor het eerst in aanraking met RDM Rotterdam. Sindsdien is hij er niet meer weg te slaan.

 

Waarom koos je voor een project op RDM?

“Eigenlijk wist ik helemaal niks van RDM, totdat ik tijdens mijn opleiding Maritieme Techniek een praktijkproject moest kiezen. Toen heb ik gekozen voor de voorloper van het Aquabotsproject bij RDM Centre of Expertise (RDM CoE). Eerst dacht ik toen nog: waarom moet ik daarvoor speciaal naar de overkant van de Maas, maar eenmaal op RDM vond ik het echt ontzettend gaaf. Het is een bijzondere plek met die kassen in een grote hal.”

 

Kun je wat meer vertellen over jouw praktijkproject?

“Wij hadden als opdracht om voor RH Marine (voorheen Imtech Marine) een waterdrone te bouwen die zelfstandig de Maas kon oversteken. We hebben zes maanden aan de romp en de aandrijving gewerkt en kregen ondersteuning van een ICT-team, dat de software en elektronica deed. Ons bootje haalde, weliswaar met wat problemen, de overkant. Na het project werd ik door een docent gebeld met de vraag of ik naast mijn minor Yachts and Small Crafts een dag in de week wilde meewerken aan een project voor Rijkswaterstaat. Dat heb ik gedaan. Daarop volgend heb ik een half jaar lang vijf dagen per week bij RDM CoE gewerkt als praktijkbegeleider bij de Aquabots Challenge. Nu werk ik, wederom op RDM, fulltime aan mijn afstudeeropdracht, waarbij ik een modulaire onderwater Aquabot ontwerp, die met verschillende sensoren schepen, havens en rivieren kan inspecteren.”

 

Wat vind je het leukste aan RDM Rotterdam?

“Het meest bijzondere vind ik dat er een heel leuke mix is van mbo, hbo en bedrijven. De onderlinge verhoudingen zijn goed. Je kunt zomaar naar binnen lopen bij bedrijven en dan vertellen ze graag over wat zij aan het doen zijn. Dat werkt heel inspirerend. Daarnaast vind ik het leuk dat ik als praktijkbegeleider aan de slag kon. Dat leer je niet tijdens je opleiding, maar het is voor mij wel een eyeopener geweest. Misschien dat ik daar wel verder in wil.”

 

Zou je een opleiding op RDM aanraden?

“Absoluut. Doordat je hier met verschillende bedrijven en opleidingen samenwerkt, benadert dit de werkelijke beroepspraktijk. Ook dan zul je met verschillende mensen met verschillende achtergronden samenwerken.”

Lees alles over de Aquabots op https://www.rdmcoe.nl/projecten/aquabots/.