Sluiten

Zoeken op RDMRotterdam.nl

Nieuws

RAMLAB fabriceert eerste scheepsschroef

In samenwerking met Damen Shipyards Group heeft RAMLAB ’s werelds allereerste 3D-geprinte scheepsschroef gefabriceerd, alle kwaliteitskeuringen zijn doorstaan. Na dit prototype wordt gewerkt aan een tweede exemplaar, dat binnenkort daadwerkelijk onder een sleepboot wordt gemonteerd.

De schroef, 400 kilo zwaar en met een diameter van 1,30 meter, is een mijlpaal in het onder de knie krijgen van deze nog jonge techniek. “Een metaalprinter brengt het materiaal laagje voor laagje aan, waardoor de eigenschappen anders zijn dan die van een conventioneel gegoten scheepsschroef”, aldus Kees Custers, project engineer bij Damen’s R&D afdeling. “De schroef is geprint met een mengsel van nikkel, aluminium en brons.”

RAMLAB

Het ‘Rotterdam Additive Manufacturing LAB’ (RAMLAB) is het eerste 3D printing fieldlab dat zich richt op de havengerelateerde industrie. Met gebruik van 3D metaalprinters (ook wel additive manufacturing genoemd) kunnen op termijn, binnen enkele dagen vervangende scheepsonderdelen gefabriceerd worden. Daar gaat nu vaak maanden over heen. Het op RDM Rotterdam gevestigde RAMLAB is geïnitieerd door het Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter en RDM Makerspace.

Bron: Damen

Voor meer informatie over RAMLAB, ga naar http://www.ramlab.com/.