Student

Shai Soepijan over MBO

“Ik vind het mooi om aan grote constructies te werken”

Shai Soepijan (19) zit inmiddels in het tweede jaar van de opleiding Constructiewerker niveau 2 aan het Albeda College op RDM Rotterdam. Dat bevalt zo goed dat hij graag wil doorstromen naar niveau 3 als hij straks klaar is.

 

Waarom koos je voor deze opleiding?

“Ik hield altijd al van metaal en metaalbewerking. Daar ben ik al in geïnteresseerd sinds ik klein ben. De keuze voor RDM was snel gemaakt. Toen ik hier voor het eerst kwam, dacht ik: hoe heb ik nooit geweten dat dit hier zat. Er ging een wereld voor me open. Ik wist wel dat hier vroeger schepen werden gebouwd, maar dat je hier kon techniekonderwijs kon volgen wist ik niet.”

 

Hoe is het om hier te studeren?

“Veel mensen kennen RDM niet, doordat het best afgelegen ligt. Maar het is goed te bereiken, het is een mooie plek en het opleidingsaanbod is breed. Je kunt hier veel verschillende techniekopleidingen doen. Mbo, hbo en bedrijven komen op een plek samen. Daardoor kun je ook werkervaring opdoen. Zo heb ik laatst bijvoorbeeld twee weken stage gelopen bij een bedrijf in het Innovation Dock, waarbij ik aan een mal voor een boot heb gewerkt. Ik kreeg een tekening en ben dat gaan maken. Die stage heb ik goed afgerond en na mijn stageperiode heeft de eigenaar gevraagd of ik voor hem wilde blijven werken. Zo doe ik ook werkervaring op en ook leer ik meer over scheepsbouw. Ik vind het belangrijk dat je ook aan echte projecten en opdrachten kunt werken en die kans krijg je tijdens een studie op RDM. In mijn eerste jaar liep ik bijvoorbeeld stage bij Shell.”

Wat is het leukste aan jouw opleiding?

“Ik vind het mooi om aan grote constructies te werken, aan onderdelen voor bruggen bijvoorbeeld. Ik wil me daar ook graag verder in verdiepen. Ik wil meedenken, kunnen ontwerpen en meer materiele kennis opdoen. Ik vind het interessant om te zien wat je allemaal met metaal kunt doen. Ik denk dan ook dat ik ga doorstromen naar Constructiewerker niveau 3.”

 

Zou je een opleiding op RDM Rotterdam aanraden aan vrienden/vriendinnen?

“Als ze geïnteresseerd zijn in techniek, zou ik een studie op RDM zeker aanraden.”

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding Constructiewerker van het Albeda College.