Sluiten

Zoeken op RDMRotterdam.nl

Showcases

Tom van Nispen

“Onze bus gaat echt de weg op”

Op RDM Rotterdam doet Tom van Nispen (22) de opleiding hbo Automotive. De opleiding aan Hogeschool Rotterdam is voor hem de ideale combinatie tussen theorie en praktijk.

Waarom koos je voor deze opleiding?

“Ik was altijd al druk met brommertjes en auto’s. Na het behalen van mijn havo-diploma wilde ik een technische opleiding doen, maar wel op hbo-niveau. Toen kwam ik op hbo Automotive bij Hogeschool Rotterdam uit.”

Hoe is het om op RDM Rotterdam te studeren?

“Ik kom zelf oorspronkelijk uit Haarlem en ik kende RDM niet. Toen ik hier de eerste dag kwam, vond ik het wel gaaf. Het is niet zo schools. Het is groot en lekker industrieel. Ik houd van oldtimers en ik vind het mooi om in zo’n oud gebouw te zitten. Ook is het gaaf dat je hier dicht op innovaties zit. Je leest veel over innovaties tegenwoordig en negen van de tien keer komt RDM daarin voorbij. Neem bijvoorbeeld het project met de drijvende bomen. Die bomen komen gewoon uit de hal naast ons.”

 

Wat is het leukste aan jouw opleiding?

“Ik werk aan het Second Life Vehicle-project van de Community of Practice Future Mobility van RDM Centre of Expertise. Het doel daarvan is om een oud voertuig een tweede leven te geven. We hebben een klassieke Citroën HY-bus van de sloop gered. Zijn eerste leven reed hij op benzine en wij hebben hem nu een tweede leven gegeven met een elektrische aandrijving. Met zo’n dertig studenten van hbo Automotive, hbo Industrieel Product Ontwerpen en mbo Technisch Specialist van Zadkine werken we aan dit project. De bus is nog niet klaar, maar wel operationeel en fungeert nu als foodtruck. Onlangs is hij tijdens de Wereldhavendagen op RDM ingezet. Het is gaaf dat dit project ook echt de weg op gaat. Je denkt het uit op de computer en nu is het ook daadwerkelijk gerealiseerd.”

foodtruck_tijdens_wereldhavendagen_rdm
Foodtruck in gebruik tijdens de Wereldhavendagen op RDM

Je zit nu in je vierde jaar, weet je al wat je na de opleiding wilt doen?

“Ik weet het nog niet precies. Je wordt hier echt opgeleid tot specialist in de autowereld. Dat is heel breed. Ik heb tijdens een stage elektrische tuk tuks gebouwd en een ombouwkit ontworpen die in India worden toegepast. Ook nu ben ik bezig met het ombouwen van een benzineauto naar een elektrische. Dat vind ik erg interessant. Wetgeving vind ik ook boeiend, dus werken bij de RDW is ook een optie. Mocht dat het ook niet worden, dan kan ik ook aan de slag om bijvoorbeeld processen in fabriekshallen te verbeteren.”

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding Automotive van Hogeschool Rotterdam.