Human Capital

Slow Mill

Hoe kun je op een efficiënte manier energie uit Noordzee golven omzetten in elektrische energie? Daarvoor bedacht SMS Projects de Slow Mill. Met deze innovatie wonnen Erwin Croughs en zijn team in 2012 de Dutch iSea Clash of the Concepts Award van Rijkswaterstaat en de eerste prijs bij de Aim for the Moon Pitch van All Energy Day 2015. Op een kavel in het Innovation Dock werken ze aan de verdere doorontwikkeling en opschaling.

 

Onderwatervlieger

De Slow Mill kun je vergelijken met een onderwatervlieger. Onder een drijver hangen zes gepatenteerde conische bladen onder het wateroppervlak. Die staan in verbinding met een vliegwiel en generator. Als golven tegen de bladen en drijver slaan, wordt de kabel van het vliegwiel uitgetrokken en wekt de generator energie op. Als de golf voorbij is, wordt de kabel weer ingetrokken en keert de Slow Mill terug in zijn oorspronkelijke positie, tot de volgende golf.

De Slow Mill is uniek doordat het in tegenstelling tot andere systemen die energie uit golven omzetten zowel de horizontale als verticale krachten van golven benutten. Bovendien is de Slow Mill bestand tegen extreem weer. De Slow Mill is in vergelijking met andere golfenergiesysteem ook een stuk handzamer en kan dicht bij de kust of bij bestaande windparken op zee worden ingezet. Daardoor is constructie, installatie en onderhoud betaalbaar.

Slowmill in de Noordzee

Strategische keuze

SMS Projects is in 2012 opgericht. Het bedrijf heeft al diverse modellen van de Slow Mill gemaakt en getest. De keuze om in 2015 naar RDM Rotterdam te verhuizen, was voor Erwin Croughs een strategische. “Op RDM zit je midden in de haven. Wij hebben al een aantal kleinere modellen uitgeprobeerd, maar we willen een 20 meter lang prototype bouwen. Die moeten we wel kunnen testen en dat kan hier. Ook kom je op RDM vrij gemakkelijk in contact met andere bedrijven. Zo zijn Van Dalen Products en Jules Dock partners in ons project.”

 

Innovation Dock

Wilt u ook in het Innovation Dock werken aan innovaties? Neem contact op met René Schmitt, Sales Manager RDM Rotterdam, via [email protected] of 06 – 11 00 46 99.